Η κυρία Αννα, καθαρίστρια σε ένα μεγάλο νοσοκομείο... Του Θοδωρή Πυλιώτη (αλιευμένο από το facebook)



Στην βάρδια της απαραιτήτως έμπαινε δύο φορές μέσα στο δωμάτιο, να σφουγγαρίσει και να μαζέψει τα σκουπίδια. Ενίοτε και τρεις ή και περισσότερες αν της ζητούσες βοήθεια.
Καθαρίστρια σε ένα μεγάλο νοσοκομείο της πρωτεύουσας η κα Αννα, κάναμε μαζί Χριστούγεννα του ’18, είπαμε καλή χρονιά την Πρωτοχρονιά του ’19· που ως συνοδός βρέθηκα στην πτέρυγα που εργαζόταν.
Είχε περάσει το πρώτο 15ήμερο του Γενάρη, όταν με πλησίασε για να με ρωτήσει αν πράγματι ήμουν δημοσιογράφος. Μπας και μπορούσα να δημοσιεύσω κάτι. Είχαν περάσει οι γιορτές και ακόμα να πληρωθούν από τον ιδιώτη που είχε την εργολαβία καθαρισμού. Στα ερωτήματα πότε θα πληρωθούν, η απάντηση ήταν στο τέλος της εβδομάδας. Τις χλεύαζε δε, και τις υπόλοιπες εργαζόμενες 30 τον αριθμό αν θυμάμαι καλά, λέγοντας πως αν δεν μπορούν να περιμένουν, ας παραιτηθούν…
Στην ερώτηση γιατί δεν καταφεύγουν στην επιθεώρηση εργασίας, χαμογέλασε και μου είπε τον άλλο φόβο της. Ο συγκεκριμένος εργολάβος, με νόμιμες διαδικασίες, είχε πάρει τον καθαρισμό και σε 2-3 νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Θα μπορούσε λοιπόν βάση της σύμβασης που είχε υπογράψει η κα Άννα και οι άλλες συναδέφισσες της να τις μεταθέσει σε ένα από αυτά! Και με 500 ευρώ περίπου, μόνη εργαζόμενη εκείνη την περίοδο στην οικογένειά της να συντηρήσει και άλλο σπιτικό. Απλά αδύνατον!
Σίγουρα τα ξέρουν αυτά στην διοίκηση του νοσοκομείου Χίου, που με βάση την οικονομοτεχνική μελέτη θα έχουν οικονομικό όφελος για το νοσοκομείο 8.000 ΕΥΡΩ ετησίως (πριν ή μετά το ΦΠΑ άραγε;) και πιθανόν και περισσότερα αν ο εργολάβος δώσει έκπτωση στο έργο! Έκπτωση στο έργο όμως σημαίνει ότι θα υπάρχει επιπλέον τσεκούρεμα στις συμβάσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα.
Και δεν είναι καθόλου καθησυχαστικό το γεγονός ότι θα «διενεργηθεί διεθνής ηλεκτρονικός διαγωνισμός». Ίσως τώρα ο νέος εργολάβος να μην είναι καν Χιώτης και να έχει αναλάβει και νοσοκομεία σε κάποια άλλη περιοχή των Βαλκανίων, οπότε γιατί όχι η κάθε κα Αννα να απειλείται να δουλέψει εκεί, εντός Ε.Ε. πάντα!
Δεν γνωρίζω αν η απόφαση της Διοίκησης μπορεί να αλλάξει, πριν μπουν σε περιπέτειες όλες οι κυρίες Αννες που φροντίζουν να κρατούν καθαρό κάθε υγειονομικό και όχι μόνο χώρο… γνωρίζω όμως ότι πρέπει να σταθούμε δίπλα τους. Για να μην αγωνιούν πότε θα πάρουν τα δεδουλευμένα τους.


Σχόλια