H Ανοιχτή Πόλη για την Δημοτική Αστυνομία

Η Δημοτική Αστυνομία ήταν μια από τις δημόσιες υπηρεσίες που διαλύθηκαν στο πλαίσιο των «μνημονιακών υποχρεώσεων». Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθεια άρσης των αδικιών, επανασύστησε την υπηρεσία.

Οι υπάλληλοι επέστρεψαν στην Δημοτική Αστυνομία. Όσοι είχαν διοχετευτεί στα Καταστήματα Κράτησης, μπόρεσαν μέσω της κινητικότητας να αναλάβουν νέες θέσεις σε διάφορες υπηρεσίες. Όσοι ήθελαν, επέστρεψαν στην Δημοτική Αστυνομία. Υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τις τοπικές κοινωνίες και τις τοπικές δημοτικές αρχές, ώστε η επιστροφή των πρώην Δημοτικών Αστυνομικών να γίνει χωρίς δυσκολίες.

Εξαίρεση αποτελεί ο Δήμος Αθηναίων και η φροντίδα του για την επιστροφή των 85 Δημοτικών Αστυνομικών από τα Καταστήματα Κράτησης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε μεριμνήσει και εκδώσει τις απαραίτητες διατάξεις και το ανάλογο ΦΕΚ. Για τους 85 Δημοτικούς Αστυνομικούς που θα επιστρέψουν στην Δημοτική Αστυνομία του Δήμου της Αθήνας, φαίνεται να δημιουργούνται αρκετές δυσκολίες και καθυστερήσεις επί των διαδικαστικών από το παρόν Υπουργείο Δικαιοσύνης, με το οποίο υπάρχει απόλυτη έλλειψη συνεργασίας  και επικοινωνίας.

Ας σημειωθεί πως οι καλοκαιρινοί μήνες για την Δημοτική Αστυνομία είναι εξαιρετικά δύσκολοι, αφού συμμετέχει  ενεργά στα μέτρα της Πολιτικής Προστασίας (πυρασφάλεια, σεισμοί , πυρκαγιές κ.α.). Συνεπώς, αυτό το διάστημα είναι αναγκαίο να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τη μετακίνηση των Δημοτικών Αστυνομικών, ώστε η Υπηρεσία να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες έκτακτες ανάγκες αποτελεσματικότερα. Ας μην ξεχνάμε ότι η Αθήνα έχει μεγάλη τουριστική κίνηση αυτό το διάστημα και οι ανάγκες της πόλης είναι πολλαπλάσιες. Επιπρόσθετα στοιχεία υπάρχουν και για την ημέρα του πρόσφατου σεισμού, καθώς χρειάστηκε να παρέμβει η Δημοτική Αστυνομία σε 40 περίπου ακίνητα για μέτρα προστασίας.

Είναι αξιοπερίεργο, πώς η κυβέρνηση δεν βάζει σε προτεραιότητα την στελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας. Ιδιαιτέρως μετά και τις επίμονες προεκλογικές δηλώσεις, τόσο της ΝΔ όσο και του υποψηφίου της για τον Δήμο Αθηναίων, για «έλλειψη ασφάλειας, εγκληματικότητα και ανομία», έχει έρθει η ώρα να αποδειχθεί αυτή η ευαισθητοποίηση με έργα, διαφορετικά τείνει να θεωρηθεί λαϊκισμός.

Από την μεριά μας, συνεχίζουμε να τονίζουμε ότι το αντικείμενο της Δημοτικής Αστυνομίας είναι εντελώς διαφορετικό και ότι πρόκειται για τη δομή που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας της τοπικής κοινότητας. Επιπλέον, αναμένουμε τη μέριμνα για θωράκιση της χώρας απέναντι στα ακραία φαινόμενα που φέρνει η κλιματική αλλαγή και για την συνολική ανασυγκρότηση της Πολιτικής Προστασίας.

Η Ανοιχτή Πόλη ζητά από τις δημοτικές αρχές να αναλάβουν άμεσα κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία ώστε να αποδεσμευτούν οι υπάλληλοι και να επιστρέψουν στην κρίσιμη υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας, σε μία περίοδο που θα πρέπει υπηρεσίες όπως η Δημοτική Αστυνομία να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να προσφέρουν άμεση βοήθεια όταν χρειαστεί με το ανάλογο προσωπικό.


Σχόλια