Ιστορικές αναδρομές:Οδός Η.Πουλοπούλου στο Θησείο


Ο Ηλίας Πουλόπουλος γεννημένος στην Καρύταινα ιδρύει αρχικά κατάστημα με υφάσματα στην Καλαμάτα. Εμπορικό δαιμόνιο ο ίδιος έρχεται στην Αθήνα και το 1886 ιδρύει το πρώτο εργοστάσιο καπέλων. Το «Ελληνικόν Πιλοποιείον» έγινε γρήγορα από τις πιο επιτυχημένες ελληνικές επιχειρήσεις. Το εργοστάσιο στο Θησείο ήταν πλήρως εξοπλισμένο ήδη το 1900 και τα καπέλα που κατασκεύαζε, αποσπούσαν διεθνή βραβεία. Η επιχείρηση λειτούργησε ως τα μέσα του αιώνα μας, στο λιθόκτιστο κτήριο στην οδό Ηρακλειδών. Για πολλά χρόνια η διαφήμιση για τα καπέλα «ΠΙΛ-ΠΟΥΛ» είχε καρφωθεί στο νου των ανδρών αγοραστών.

Ως επιτυχημένος βιομήχανος ο Ηλ. Πουλόπουλος διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων επί δημαρχίας Σπ. Μερκούρη. Ανήκε μάλιστα στην επιτροπή για την «υγεία και καθαριότητα της πόλεως των Αθηνών». Η επιχείρηση το 1927 γίνεται ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Πουλόπουλος και Υιος ΑΕ». Με τον πόλεμο το εργοστάσιο σταματάει την παραγωγή. Η απελευθέρωση το βρίσκει λαβωμένο και σταδιακά οι νέες συνήθειες της κοινωνίας κάνουν την βιομηχανία να χάσει την παλιά της αίγλη.
Το κτίριο ερειπωμένο το 1985 χαρακτηρίζεται ως ιστορικό διατηρητέο κτίσμα που χρίζει κρατικής προστασίας. Η υπουργική απόφασή έλεγε τότε για το κτίριο: «Αξιόλογο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του περασμένου αιώνα, η κάτοψή του έχει σχήμα τραπεζιού. Είναι κτίριο διώροφο με πολύ ενδιαφέρουσα πέτρινη λιθοδομή, απλή και αυστηρή διάταξη στις όψεις και κεραμοσκεπή στέγη. Η πέτρινη λιθοδομή διακόπτεται από πέτρινους ψευτοκίονες, τα παράθυρα σχηματίζουν ζεύγη και διαχωρίζονται με πέτρινα κολωνάκια, ένα χαρακτηριστικό στοιχείο είναι η εμφανής χρήση του σιδέρου στις όψεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διακόσμηση της μικρής όψης του κτιρίου με την έγχρωμη παράσταση και την επιγραφή που δηλώνουν το είδος της Βιομηχανίας, το όνομα του ιδιοκτήτη και το έτος ίδρυσης. Το παλιό Πιλοποιείο Πουλοπούλου έχει συνδεθεί αναπόσπαστα με τη ζωή των κατοίκων της περιοχής και αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς για τη γειτονιά του Θησείου."

Από το κτήριο έχει απομείνει μόνο ένα μικρό μέρος το οποίο έχει αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή και στον Δήμο Αθηναίων. Στο παλαιό μέρος του κτιρίου διατηρείται μόνιμη έκθεση του Ελληνικού Λογοτεχνικού Αρχείου με αναπαραστάσεις καταστημάτων της Αθήνας του μεσοπολέμου. Ο υπόλοιπος χώρος χρησιμοποιείται για εκθέσεις και εκδηλώσεις του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων.

Ακόμα και σήμερα η γέφυρα του ηλεκτρικού στην διασταύρωση της οδού Θεσσαλονικής και Ηρακλειδών έχει επικρατήσει να λέγεται «Γέφυρα Πουλόπουλου» επειδή δημιουργήθηκε δίπλα ακριβώς στο παλαιό εργοστάσιο.


Σχόλια