Η γιορτή της Μητέρας


Ένας από τους πιο διάσημους ανθρωπίδες
προγόνους μας, η «Λούσι» δεν ήταν μόνη.
Περίπου την ίδια εποχή που εκείνη ζούσε,
πριν από 3,4 εκατ. χρόνια, και στην ίδια περιοχή,
περιφερόταν κι ένα άλλο είδος που κάποιες φορές
μπορούσε να περπατήσει όρθιο στα δύο του πόδια,
αν και κάπως αδέξια, ενώ κατά κύριο λόγο ζούσε πάνω
στα δέντρα, όπως οι πίθηκοι.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
ΓΙΟΡΤΗ ΜΗΤΕΡΑΣ
Κατοικεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Αποκαλείται με την επιστημονική ορολογία Homo sapiens. Το δέρμα του ποικίλει από κατάμαυρο, μελαμψό,
μελαχρινό, κιτρινωπό, λευκό, κατάλευκο. Ανάλογα με το πού βρίσκεται ο τόπος κατοικίας των μακρινών προγόνων του. Σε Γεωγραφικές περιοχές με
μεγάλη και σχεδόν κάθετη ηλιοφάνεια, λειτουργούν οι προστατευτικοί μηχανισμοί, ένας τρόπος άμυνας των ανθρώπων και κληρονομική υπερπαραγωγή μελανινοτρόπου ορμόνης. Σε τόπους με ελάχιστη ή σχεδόν οριζόντια ακτινοβόληση του πατέρα ήλιου, η παραγωγή της μελανινοτρόπου ορμόνης (MSH),που επιδρά στα μελανινοκύτταρα και παράγουν την μελανίνη, δεν χρειάζεται και σχεδόν ατροφεί ή υπολειτουργεί η περιοχή παραγωγής της ορμόνης αυτής, από την υπόφυση του εγκεφάλου. Έτσι βλέπουμε να λειτουργεί η διαλεκτική θεωρεία του Δαρβίνου, περί προσαρμογής των ειδών. Άνθρωποι που μακροχρόνια οι πρόγονοί τους κατοικούσαν βόρεια με ελάχιστη και οριζόντια ηλιοφάνεια, έχουν δέρμα κατάλευκο, που όμως όσο κατηφορίζουμε προς τον νότο με μεγαλύτερη και πιο κάθετη ηλιοφάνεια, όλο και ποιο σκούροι γίνονται. Οι παλαιοντολόγοι κάνοντας σε διάφορες περιοχές του κόσμου ανασκαφές, ανακάλυψαν πολλά είδη ζώων και φυτών καθώς και πολλά είδη ζώων με στενή σχέση και ομοιότητα με τον σημερινό άνθρωπο και έδωσαν κάποια ονόματα σε κάθε είδος. Ο Homo sapiens, όπως είναι η κυρίαρχη σήμερα άποψη των ανθρωπολόγων και παλαιοντολόγων, γεννήθηκε στην Αφρική και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Επομένως όλοι οι άνθρωποι αν δεχτούμε τα συμπεράσματα των ειδικών επιστημόνων, προέρχονται από την Αφρική και όλοι είχαν σκούρο δέρμα. Οι ποικίλες θεωρίες περί λευκής φυλής πάνε περίπατο. Οι άνθρωποι που προήλθαν από κοινό τόπο, είχαν και κοινές δοξασίες σχετικά με τον κόσμο και την δημιουργία του, με πολλές παραλλαγές. Οι απόψεις αυτές ονομάσθηκαν θρησκεία.
Οι Αρχαίοι Έλληνες επηρεασμένοι κι’αυτοί από την κοιτίδα του ανθρώπινου είδους, είχαν την μακρινή ανάμνηση των θεοκρατικών Αφρικάνικων δοξασιών.
Αλλά φαίνεται ότι ήθελαν να μη μιλούν γενικά και αφηρημένα, αλλά να προσπαθούν να ερμηνεύσουν την δημιουργία του κόσμου με βάση το έμφυτο χάρισμα που διέθεταν από τα πανάρχαια χρόνια της ελευθερίας και όχι της εξάρτησης από θεούς ή ανθρώπους και της λογικής. Είναι περίεργο πράγματι
εκείνες τις σκοτεινές για την ανθρωπότητα εποχές, πώς οι άνθρωποι αυτοί, τόσο κατά την ηρωική προϊστορική εποχή, όσο και κατά τους ιστορικούς χρόνους, οδηγήθηκαν σε νοητικά συμπεράσματα, που σήμερα με τις τεράστιες γνώσεις που διαθέτουμε επιβεβαιώνονται. Όπως η ατομική θεωρία του Λευκίππου και του Δημόκριτου. Η διαλεκτική του Ηράκλειτου.
Σήμερα γιορτάζουμε την γιορτή της μητέρας. Ευχόμαστε σε όλες της μητέρες του κόσμου μας, να είναι καλά και πραγματικά η αξία και η προσφορά της μητέρας, όχι μόνο για το ανθρώπινο είδος, αλλά και για όλα τα ζώντα είδη της γης, είναι πολύτιμη και αναντικατάστατη.
Με αφορμή την γιορτή αυτή, ο νους μας όμως πηγαίνει στην Ελληνική μυθολογία. Κατά την κοσμογονία αυτή, όπως μας την παρέδωσε ο Ησίοδος.
με την πάροδο των χρόνων, δημιουργούσαν ένα μυθολογικό δίπολο με διαφορετικές ονομασίες, αλλά πάντα με το ίδιο νόημα. Την Γαία με τον Ουρανό
Την Ρέα με τον Κρόνο και τελευταία την Δήμητρα με τον Απόλλωνα.
Ποιο πραγματικά είναι αυτό το δίπολο των θεών; Σε συνδιασμό και με την υπόλοιπη κοσμογονία πρόκειται για την υπέρτατη μητέρα την Γη ή Γαία ή Ρέα ή Δήμητρα (Γημήτηρ), πραγματικό δημιουργό όλης της ζωής, μαζί με τον πατέρα Ήλιο ή Κρόνο ή Απόλλωνα. Όσο προχωρούν οι επιστημονικές ανακαλύψεις, τόσο επιβεβαιώνονται, που πολλές φορές χαρακτηρίσθηκαν, ως απλοϊκές, οι απόψεις των μακρινών χρονικά, αυτών ανθρώπων.
Δοξάξουμε λοιπόν και τιμούμε όλες τις μητέρες του ζωικού κόσμου και ιδιαίτερα την υπέρτατη μητέρα γη, που με απληστία προσπαθούμε να πληγώσουμε.
Ισίδωρος Νερούτσος

Ο ΚΡΟΝΟΣ (ΗΛΙΟΣ) ΚΑΤΑΠΙΝΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ
Πραγματική φωτογραφία από το διάστημα



Σχόλια